İDARE EDİYORUZ
Yangın faciasından sonra otellerin denetlenmesi eksikliklerinin giderilmesi üzücü olduğu kadar umut verici de. Maalesef Türkiye'de denetim mekanizması yerini ilk kurulumdaki evrak karmaşasına bırakmış durumda. Birçok gereksinimi ilk aşamada zorunluluktan dolayı evrakları tamamlamak için yapıyor olsak da süre gelen zamanda devamlılığını sağlamak kalitesini korumak ve işlevselliğini etkin tutmak adına içten gelen bir çabamız olmuyor. Bu söylediklerim Otelcilik anlamında değil aslında toplum olarak genel yapımızda hatta genetiğimizde işlenmiş durumda.
Sigorta kavramı da başlı başına böyle bir gereksinim aslında. Gerek yok, bir şey olmaz, idare ederiz, çok pahalı diye diye yıllar geçer bir kere başımıza gelen bir kaza ya da olay sigortanın ne işe yaradığını bize öğretir. Üzücü olan sadece oteller üzerinde değil benzer örneklerini daha önceki yıllarda da gördüğümüz madeninden inşaatına otelinden fabrikasına kadar hayatın her yerinde maalesef senaryo farklı olsa da konu dönüp dolaşıp aynı zihniyete geliyor. İnsanlar para kazanmak için büyük dikkatlerini ve enerjilerini işlerine veriyor, bu esnada yapılması gereken tedbirleri ve bunların devamlılığı için ayrı bir mekanizmanın düzenli olarak çalışması kaçınılmaz oluyor. Bu konuda üst yönetimlerin devlet kanadının hangi kurumları görevli ise düzenli ve kesintisiz olarak bir çalışma içinde olması kaçınılmaz.
Kontrol mekanizmasını yani sigortanın kişilerin kendi inisiyatifine bırakılmayan, liyakatli başka bir bağımsız resmi kurum tarafından yönetiliyor olması artık anlaşılmalı. Maalesef iş yapış biçimimizde Türkiye’nin genelinde işe başlarken karşımıza çıkan evrak topluluğu bertaraf edilmek için, bir sonraki aşamaya geçerek işletmeye başlamak için istenenleri yapıyoruz ama bunu işletme ile beraber aynı kalitede sürdüremiyoruz. Zaman içerisindeki yıpranmalar, eskimeler ve günün getirdiği yeniliklerle kendimizi daha doğrusu kendimizle beraber işletmeyi de buna adapte etmemiz etmekte zayıf kalıyoruz. Bunun için en güvenebileceğimiz kurum yine devlet kolları oluyor.
Türkiye'deki işleyişte genel olarak altyapı çalışmaları tamamlanmadan kademe atlayıp bir sonraki aşamaya belki de birkaç adım atlayarak üst yapı ile ilgili eksik giderilmeye çalışılıyor. Tepeden inme başka ülkelerden gelen ileri seviye ithal kurallar bir anda hayata geçirilmek isteniyor. Güncellemelerin, tedbirlerin alınmasını istemek çok güzel; tedbiren zorunluluklar kesinlikle olması gereken bir husus ancak bunlar olmadan önce iş sırasını takip eden en başta yapmamız gereken hususları tamamlamadan bir sonraki aşamaya geçiliyor olması bütün sırayı alt üst ediyor ve sonucunda telafisi çok zor bir karmaşa ile hayatımıza devam ediyoruz “ İDARE EDİYORUZ” . Bu karmaşayı her ne dense hep kazalardan sonra fark edip düzeltmeye çalışsak da canımızı yanmış, kayıplar verilmiş oluyor.
Tüm bunlar yaşanmadan daha uzun süren emniyetli, daha garanti veren güvenli, daha uzun vadeli olan sağlıklı yöntemi bir çalışma mantığı olarak kabullenip devlet kanalında da, kendi zihniyetimizde de gerekli değişiklikleri hayata geçirmemiz gerekiyor.
Tekrar yaşanmaması ve eksiklerin giderilmesi ümidiyle; hepimizin başı sağ olsun…
Not: İşini layıkıyla yapan kurumları tenzih ederim ama bu anlattıklarım maalesef hem vatandaşların hem de kurumların büyük bir çoğunluğundaki yadsınamaz gerçek.